Kalle Kaikesta voi kiistellä, kriittisestikkin mutta kohteliaasti ja toisen ajatusta kunnioittaen.

Savustettu kala.

  • Savustettu kala.

 

Se vaan on tuo savustettu kala huippu hyvää, kuten kala, kotimainn villikala, yleensäkkin. Kuvassa savustettua haukea; mausteena vain ripaus suolaa, sokeria ja kiinansipulia.

Savustettu alle 80 astetta n neljä tuntia; kalaa oli  1,8 kg.

Savuatuksen jälkeen vakumiin maustumaan ja huomenissa herkuttelemaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Fileoitko hauen ruodottomaksi kun laitat haukea? Haukihan on rasvaton kala joten voin tai muun rasvan kuten pekonin käyttö pelastaa paljon.

Löysin muutama vuosi sitten Youtubesta loisto-ohjeet eri kalojen fileoinnista ja sen jälkeen muun muassa hauki on kuulunut valikoimaan.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Kyllähän sen fileoin, ml y-ruodot, sitten savustin.
Olen myöskin savustanut fileoitua haukea siten, että fileen päälle olen asettanut pekonisiivun ja nostanut lämmön hieman ylemmäksi, kuitenkin alle 90 astetta.

Lopputuloksesta nyt en osaa sanoa, parempi, vaiko ei.

Haukea olen myöskin kylmäsavustanut ja lopputulos on aivan upea; mielestäni. Hauki on mielestäni aivan liian aliarvostettu, Ranskassa huippua.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tapansa kullakin. Minulla on tapana lämminsavustaa hauki kokonaisena ja selkäpuolelta avattuna. Vatsaonteloon sitten sipulia, voita ja vaikka sitä pekonia jos haluaa niin säilyy mehukkaampana kuin file.

Kypsästä kalasta on helppo erotella ruodot syödessä, ja samalla puhdistuu sormet.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Joopa joo; olen kyllä haukea, kuhaa jne valmistanut selästä avattunakin, aika harvoin kuitenkin savustettuna. Pääasiassa nuo kalat olen kypsentänyt ns jäähtyvässä vedessä, mehukkuus säilyy silloin mielestäni parhaimmin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Mites se tuo pintikka, kuoleeko kylmäsavustuksessa vai vasta mahassa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Järvihauki on hyvä pakastaa ennen kylmäsauhuttamista.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Anteeksi tuo asiantuntemattomuuteni; pintikka?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #7

Pintikka on lapamato eli heisimato.
Keski-Suomessa paljon käytetty lapsia peloteltaessa. Kuolee pakastettaessa tai muuten riittävästi kypsennettäessä, siis munat.
Tarkempi selostus sanan alkumuodoista löytyy vaikkapa tuolta s.193 :https://journal.fi/virittaja/article/download/38516/27185

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola Vastaus kommenttiin #9

Pakastaminen (2 vrk) tappaa kalan parasiitit. Minulla kun ei ole tarjolla kuin järvikalaa, sen pakastamisen kyllä hoitaa kun valmistaa esim kylmäsavua. Siinähän kala on alle 20 asteen lämpötilassa, savu ei parasiitteihin tehoa, vaikka minulla kylmäsavustaminen kestää 20 - yli 40 tuntia, kalan paksuudesta riippuen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Paistettu hauki on ihan ykkönen. Ahven kaikin tavoin laitettuna myös. Savustettuna parhaasta päästä. Hyvä olisi, että kotimaisen villikalan arvostus nousisi. Lahna, säyne ja särki ovat kaloja, joita ei voi enää juuri käytetä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Itse vedän fileoidun hauen lihamyllyn läpi ja joskus lisäksi menee samalla pekonit rasvan takia. Kun hauenjauhelihasta sitten tekee mureketaikinan, siitä saa hyviä pihvejä, lihapullia tai normimurekkeen. Lihapullat ja pihvit paistan voissa pannulla niin hyvä tulee.

Jos fileoituun kalaan jää joitain piikkejä, lihamylly jauhaa nekin harvat. Toissa vuonna tein noin 15 kg haukifileitä em. tavalla ja taisi yksi pikkuruoto eksyä läpi.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tosi taikuri olet jos juttusi pitää paikkansa.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola Vastaus kommenttiin #12

No, tuohon ei mitään taikuria tarvita.
Olen jauhanut haukea, särkeä yms kalamassaksi. Jos sitä et ymmärrä, mene sinne einestiskille.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #15

Olen minäkin kaloja jauhanut mutta ei niistä lihapullia ole saanut millään , aina siinä se kalan maku on säilynyt. Joskus on kyllä tehty niinkin että on jauhelihan sekaan laitettu kalamassaa ja hyviä pullia siitäkin tulee, eilen viimeksi kaasugrillissä paistoimma. Melko hyviä makkaroitakin tuommosesta sekoituksesta tulee, vallankin jos syö heti siinä paistamisen jälkeen ettei jähyttele välillä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #17

Lihaa se on kalanlihakin. Tarkoitushan ei pekonilla ole peittää hauen makua vaan antaa suolaa ja rasvaa hauesta tehdyn jauhelihan joukkoon. Lihamyllyllä tarkoitan ihan oikeaa käsin veivattavaa mallia jolla tulee jauhelihaa melkein mistä tahansa aineesta minkä pyöräyttää myllyn läpi, vaikka neljän tuuman rautanauloista.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #21

Kuten sanoin niin tuo on taikuutta; jauhelihan teko rautanauloista vallankin. Oletko kokeillu sepäntekemiä vai noitako käytit sähkösinkittyjä?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tuossa melko lähellä on tuotantolaitos missä purkitetaan parituhatta kiloa särkeä viikossa ja muita sisävesikaloja lisäksi. Sanosimpa että ovat tosi hyvää syötävää mutta kallistahan se on tonnikalaan verrattuna. Järki särki.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Särjen purkittaminen on mitä helpointa. Jos tykkää, palat voi ensin savustaa muttei pakko. Ei tarvii kuin ketsuppia ja sipulia, suolaa tietty, ja lasipurkkeihin uuniin tuntikausiksi. Ruotojakaan ei tarvitse poistaa, pehmenevät siellä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kalle, tämä blogi kylläkin kuuluisi Vapaavuoron puolelle, mutta kiitokset kuitenkin.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

No, niinhän sen olisi tarkoitus ollakkin; anteeksi tämä vanhan miehen hairahdus; että sittenkin joutui tänne viisaiden osioon.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Milestäni tämä blogi sopii erinomaisesti puheenvuoron puolelle, blogi on mielestäni oiva puheenvuoro suomalaisen kalan, kalatalouden sekä kalastajien ammattikuntaa tukeva puheenvuoro. Suosikaamme suomalaisia villikaloja norjalaisen kasvatetun tuontilohen sijasta.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola Vastaus kommenttiin #23

Olen vielä tälläkin hetkellä rekisteröity ammattikalastaja; iästäni huolimatta. Toisaalta, varsin ukkovaltainen ammattikunta tuo ammattikalastajien ryhmä.
Nuorista harva ryhtyy enää kalastajaksi; raskas työ ja eipä juurikaan rikastu mutta toimeen tulee, kalasta on kova puute.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Roskakala on omasta mielestä Suomen kielen rumin sana, esim savustettu lahna, ei siitä paljon pidot parane.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Käytän tilaisuutta puffatakseni blogiani jossa puffasin yhtä jos toistakin kirjaa asiasta. On hienoa että kotimaisen villikalan arvostusta on alettu nostattamaan.

http://jannesalonen11.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ruok...

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Espoonlahdella/Saimaan rannalla lapsuus, kalaa on syöty ja paljon siitä itse, tai faijan pyytämää. Roskakalaa ei meidän perheessä tunneta. :)
Katsos, Kalatalousministeri on fb-kamu!

Toimituksen poiminnat